Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van complementaire geneeskunde die gericht is op het behoud en herstel van de gezondheid door het gebruik van voedingsstoffen in therapeutische doses. Het woord ‘orthomoleculair’ betekent letterlijk ‘de juiste moleculen’.

De orthomoleculaire geneeskunde stelt dat een optimale gezondheid kan worden bereikt en behouden door het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheden van voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Het uitgangspunt is dat een gebrek aan deze voedingsstoffen kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Orthomoleculaire behandelingen kunnen worden gebruikt voor de behandeling en preventie van veel aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuunziekten, diabetes, depressie en angst, en vele anderen. Behandelingen kunnen bestaan uit het veranderen van het dieet, het nemen van voedingssupplementen, of het gebruik van intraveneuze voedingstherapie.

 

Een belangrijk aspect van orthomoleculaire geneeskunde is dat het gebaseerd is op wetenschappelijke onderbouwing en individueel maatwerk. Dit betekent dat de behandelingen worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, en dat de resultaten worden geëvalueerd op basis van objectieve metingen.