KPNI & Orthomoleculaire therapie

KPNI

Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (KPNI) is een wetenschappelijke discipline die zich richt op de interactie tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het is een interdisciplinair veld dat aspecten van de psychologie, neurologie, immunologie, endocrinologie en voedingswetenschap combineert.

De kPNI kijkt naar hoe onze levensstijl en omgevingsfactoren de werking van ons zenuwstelsel en immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Het stelt dat de gezondheid van het immuunsysteem en het zenuwstelsel nauw met elkaar verbonden zijn, en dat psychologische en emotionele factoren zoals stress en angst het immuunsysteem kunnen beïnvloeden.

De kPNI is gericht op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekte door het stimuleren van de samenwerking tussen de verschillende systemen in het lichaam. Het kan worden toegepast bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten, allergieën, chronische vermoeidheid, en psychologische stoornissen zoals depressie en angst.

Een kPNI-therapeut zal de patiënt behandelen door middel van een combinatie van voeding, beweging, stressbeheersing en, indien nodig, suppletie van micronutriënten. Deze behandelingen worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt, en er wordt rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, genetische achtergrond, en medische voorgeschiedenis.

avocado vrkleind

Hoewel de kPNI nog relatief nieuw is als wetenschappelijke discipline, groeit het bewijs voor de verbanden tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem snel. De kPNI biedt daarom een veelbelovende benadering voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van individuen door middel van een holistische, geïntegreerde aanpak.

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

336865253 1042635290028939 977724669455506075 n

Orthomoleculaire therapie is een vorm van complementaire geneeskunde die gericht is op het behoud en herstel van de gezondheid door het gebruik van voedingsstoffen in therapeutische doses. Het woord ‘orthomoleculair’ betekent letterlijk ‘de juiste moleculen’.

De orthomoleculaire geneeskunde stelt dat een optimale gezondheid kan worden bereikt en behouden door het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheden van voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Het uitgangspunt is dat een gebrek aan deze voedingsstoffen kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Orthomoleculaire behandelingen kunnen worden gebruikt voor de behandeling en preventie van veel aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuunziekten, diabetes, depressie en angst, en vele anderen. Behandelingen kunnen bestaan uit het veranderen van het dieet, het nemen van voedingssupplementen, of het gebruik van intraveneuze voedingstherapie.

Een belangrijk aspect van orthomoleculaire geneeskunde is dat het gebaseerd is op wetenschappelijke onderbouwing en individueel maatwerk. Dit betekent dat de behandelingen worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, en dat de resultaten worden geëvalueerd op basis van objectieve metingen.